De ce mai folosim hartile
Noutati din domeniu Ultima actualizare: 24 Feb 2014 12:18Copil fiind, mereu am vrut sa aflu mai multe despre tara, continentul si lumea in care traiesc. Aveam acasa o multime de harti insa cand eram mic, cel mai pasionat eram de folosirea globului pamantesc. Bineinteles ca am inceput cu invartitul lui si abia mai apoi, pe la clasa I am inceput sa invat sa identific Romania. Mai apoi am invatat atat despre continentul Europa cat si despre celelalte continente.
Ei bine, inca din clasa I aveam la scoala clasicele harti pe care invatatoare ne indica diferite lucruri. Pana in clasa a IV am invatat foarte multe detalii referitoare la pozitionare, mai ales atunci cand venea vorba de tara noastra. Tot cu ajutorul hartilor am reusit sa inteleg ce inseamna punctele cardinale. Imparteam acum regiunile Romaniei in functie de N-S-E-V.
Si acum imi aduc aminte ce planuri aveam la vremea aceea. Imi imaginam ca odata o sa iau in mana o harta si o sa incep sa merg. Bineinteles ca in curand am aflat cat de mult inseamna sa mergi dintr-un sat in altul si am renuntat la ideea mareata de a strabate Romania de la un capat la altul.
Totusi, aceasta pasiune m-a invatat si mai multe despre tara in care traiesc. Ulterior, hartile de calatorie si-au avut rolul lor in contextul excursiilor in munti. Cu toate ca traseul era stabilit mereu, eu aveam intotdeauna o harta la mine si oriunde mergeam, incercam sa identific locurile pe harta. Eram mereu persoana care spunea "mai avem atat de mers pana la" si toata lumea era impresionata de cunostintele mele.
Hartile sunt poate cele mai eficiente obiecte didactice atunci cand vine vorba de orele de geografie si istorie.
La geografie foloseam harti pentru a invata totul despre mediul inconjurator. Fie ale Romaniei, ale Europei sau ale lumii intregi, de pe harti am invatat atat notiuni de pozitionare cat si multe alte detalii. Imi aduc aminte de orele din liceu unde invatam toate statele lumii. Scosi in fata clasei si cu aratatorul in mana, trebuia sa indicam in cel mai scurt timp tara care are capitala la Madrid de exemplu. De pe hartile speciale poti invata foarte multe. Indicam astfel cu usurinta regiunile din Europa cu cele mai mari paduri de foioase, padudea de unde izvoraste Dunarea si tarile prin care trecea pana sa ajunga la noi.
Si la istorie am invatat foarte multe cu ajutorul hartilor. Cine nu stie unde sunt localizate manastirile construite de Stefan cel Mare? Cine nu putea sa identifice cel putin in liceu, locuri in care au avut marile batalii purtate de Stefan?
Daca in generala nu stiam foarte multe despre modul in care au evoluat teritoriile detinute de tara noastra, in liceu aveam la dispozitie hartile cu teritoriile care faceau parte din Romania, inainte de a se numi asa.
Hartile au constituit cel putin pentru mine una din cele mai bune metode de formare a cunostintelor geografie si istorice. Este vorba despre doua obiecte unde teoria este mereu insuficienta asa ca in continuare, hartile vor ramane cel mai bun material didactic in acest sens.