www.hartidebirou.ro

Harta lumii

Noutati din domeniu Ultima actualizare: 24 Feb 2014 12:32

Hartile de birou apar dupa diferite teme, precum evenimente istorice, conditii climatice, rute de calatorii, detalii demografice si multe alte criterii pot influenta tema cu care este facuta o harta. Putem gasi de asemeni harti de birou care contin lumea, continentele, tarile, statele si orasele. Teoretic putem gasi Harta Lumii de la micronivele pana la macronivele ale lumii, se spune ca este posibil sa gasesti o harta de birou pentru orice gust si pentru orice ocazie. Cea mai populara variatie fiind a Hartilor Lumii. Fiecare este pregatita diferit pentru a se potrivi gusturilor oamenilor care achizitioneaza o harta.

De exemplu, clasicile harti ale lumii au o proiecte care micsoreaza distorsiunile de teren. De obicei astfel de harti au un exterior pe care poti sa scrii si sa stergi.

O alta categorie importanta face parte din tipul hartilor de birou pentru tari si continente. Aceste harti au in prim plan detalii precum : topografie, clima, dealuri si rauri pe baza carora sunt prezentate diferite tari sau continente. 

Harta lumii pentru birou include o abundena de informatii, facuta pentru a putea fi folosita in afaceri, educatie sau in alte medii in cadrul carora prezentarea lumii ar fi foarte utila.

Hartile fac parte din domeniul numit cartografie. Multi din autorii care scriu despre hartile timpurii spun ca ele au precedat scrierea. Dovedirea unei astfel de teorii ar fi una din marile descoperiri ale secolului. Cea mai veche harta a lumii este considerata o reprezentare cartografica babiloniana realizata pe o tablita de argila. Aceasta "harta" a fost scoata de sub ruinele cetatii Ga-Sur cu 2500 ani i.e.n. Tot aceasta harta aduce prima scriere cuneiforma cat si primele indicatii referitoare la puncte cardinale si vecini. 

Dupa cercetari mai noi, planul orasului Catalhoyuk din Anatolia, Turcia este considerata cea mai veche harta. Ea a fost descoperita in 1963 dupa excavatii intreprinse de echipa cercetatorului James Mellaart iar dupa o datare radioactiva, s-a determinat ca harta a fost realizata cu 6200 ani i.e.n. 

Harta lumii include granitele tarilor si a capitalelor, granitele statelor americane, granitele provinciilor, orasele principale ale lumii, orasele secundare, oceane, mari, lacurile si raurile principale si multe alte detali folositoare tuturor categoriilor de oameni, fie ca sunt profesori, elevi sau oameni de afaceri care isi prezinta ideea de afacere aratand pe aceasta harta anumite detalii, precum cadrul in care afacerea se poate extinde, cat de mult este extinsa in tara, dar si cum aceasta se poate extinde la nivel global pentru un succes deplin.  

Aceste harti sunt foarte importante in cadrul unei incaperi, mai ales acasa, unde puteti sa va luminati camera de studiu, dar pot fi folosite la birou pentru afaceri, avand cea mai mare utilitate in cadrul un ei Sali de clasa dintr-o scoala in care profesorii pot explica mai bine lectiile de istorie sau geografie, determinand elevii sa invete mai usor.