www.hartidebirou.ro

Harta- un real ajutor

Noutati din domeniu Ultima actualizare: 26 Feb 2014 01:38

Traim vremurile moderne cand ne lasam ghidati de GPS si purtati de acesta pe drumul corect. Suntem generatia care prefera mai adesea lumea online pentru a obtine informatii decat sa rasfoim o carte. Si totusi de ce sa uitam de ce conteaza, de senzatia pe care ti-o ofera o hartie la simpla atingere, de bucuria de a cauta pe o harta spre exemplu o anumita locatie? Hartile sunt necesare si practice si chiar si in varianta printata, desi tot mai multi merg pe ideea modernului al hartilor in format digital. 

O harta este practica in primul rand pentru ca te invata sa reperezi, te invata la propriu despre locatii si ce inseamna lumea, globul pamantesc, tara in sine cu toate formele sale de relief. Ca o completare la ceea ce se invata la scoala, ca o completare la ceea ce se intampla la orele de curs o harta poate fi studiata in detaliu acasa. Niciodata nu este de ajuns, tot timpul se poate mai bine. Mai mult decat atat, in aceeasi arie de studiu o harta completeaza un cabinet de istorie/geografie sau de ce nu poate infrumuseta un birou, un sediu, o institutie. 

Turismul. Este primul gand cand ai in fata o harta. De cate ori nu te-ai oprit si tu intr-un punct turistic pentru a analiza la amanunt locatia, pentru a vedea ce va urma in lista ta de activitati? Sunt informative si desigur cu rol de promovare. Ori asta in format digital nu sunt preferate. Si la acelasi capitol de turism sa pleci la drum fara sa cercetezi drumul e ca si cand te-ai lasa purtat orbeste de un necunoscut. Desi avem aplicatii inteligente si GPS sa nu uitam ca acesta nu are acoperire de 100%, ca poate sa piarda semnal si nu iti prezinta totul cu amanuntul. Dar o harta este un real ajutor. Pastrezi ca amintire o harta a  unei locatii pe care ai vizitat-o insa mai intai de toate stii unde si cum sa ajungi acolo unde iti propui. 

O harta nu poate lipsi in unele cazuri. Hartia inca are viitor si formatul clasic de harta inca atrage si inca este util. Exista si stiluri mai moderne, de la cele magnetice la cele gigant, ce se fac la fel de utile insa cu o extindere a domeniilor de activitate. Una peste alta nu este de ignorat ceea ce o harta poate sa insemne la un moment dat. Nu ingnora o sursa de informare, nu uita de ceea ce conteaza, o experienta de cercetare care te provoaca sa descoperi mai multe, sa inveti mai multe.