www.hartidebirou.ro

Harti folosite in sistemul educational romanesc

Noutati din domeniu Ultima actualizare: 31 Jan 2014 03:18

Hartile sunt printre cele mai folosite materiale didactice atunci cand vine vorba de orele de Geografie sau Istorie. Realizate atat pentru tara noastra, cat si la nivel mondial sau doar pentru anumite regiuni, hartile sunt cea mai osoara modalitate de invatare in cazul copiilor. 

Ce se poate invata cu ajutorul unei harti?

Atunci cand vine vorba de Geografie, cu ajutorul unei harti se pot invata cele mai multe lucruri despre lumea in care traim. De exemplu pe o harta a lumii putem invata foarte usor localizarea tuturor tarilor si vecinii acestora. Pe o harta a tarii noastre putem invata notiuni de localizare a muntilor, vailor, podisurilor si campiilor. Mai mult decat atat, hartile specializate ne pot invata o multime de lucruri utile. Putem astfel identifica toate retelele hidrologice, dispunerea retelelor de transport, atat terestru cat si aerian sau circulatia curentilor de aer in atmosfera. Mai putem invata despre zonele in care predomina un anumit tip de animal sau anumite tipuri de vegetatie etc. 

In cazul Istoriei, hartile sunt folosite in principal pentru a identifica evoluttia modului in care s-au schimbat teritoriile de-a lungul timpului. Luam ca exemplu cel de-Al Doilea Razboi Mondial. De pe o harta care afiseaza dispunerea tarilor in acea vreme putem afla sub ce stapanire erau anumite zone din tara noastra si cat din ea apartinea de Romania in sine. Deasemenea, identificarea locurilor in care au avut loc cele mai importante batalii de-a lungul istoriei sunt la fel de inportante pentru a necesita folosirea unei harti. 

Hartile sunt de foarte multe tipuri si ati putea ramane uimiti de cate puteti afla de pe o harta. De exemplu, exista si harti pe care sunt indicate toate manastirile existente in Romania. 

Ce tipuri de harti sunt folosite in sistemul educational romanesc?

In sistemul educational romanesc se folosesc mai multe tipuri de harti, multe din ele fiind cele indicate mai sus. Pentru cei mai mici dintre copii se folosesc hartile desenate. Aceste harti cuprind detalii minime fie despre tara noastra fie despre intreaga lume. 

In clasele generale se folosesc in special hartile clasice, cu bagheta. Si aici, ele sunt de mai multe tipuri cum ar fi harta politica a lumii, harta fizica a lumii, harta economica a lumii, harta fizica si a resurselor de subsol a Europei, harta fizica, administratrativa si a substantelor minerale utile a Romaniei etc. 

In liceu se folosesc si allte harti clasice cum ar fi cea fizica si a principalelor resurse ale lumii. 

Sunt totusi si alte tipuri de harti care ar trebui introduse mai mult in sistemul nostru educational pentru o mai buna intelegere a informatiilor oferite. Primele din ele sunt hartile gigant, cu mecanisme. Aceste pot fi realizate la orice marime si au mecanisme speciale de strangere. Avantajul este ca pe o suprafata mai mare pot fi incluse mai multe tipuri de informatii. Mai mult decat atat, aceste informatii pot fi observate/ identificate mai usor de catre elevi. 

Celelalte harti despre care vorbim sunt hartile in relief. Mai ales in clasele primare, acest tip de harti poate fi folosit pentru a ajuta elevii sa perceapa mai usor diferentele de altitudini si multe alte detalii folositoare.