Istoria hartilor
Noutati din domeniu Ultima actualizare: 24 Feb 2014 12:18Urmarind cursul istoriei, aflam de multe ori ca in ce tine de cartografiere, s-au obtinut printre primele imagini. Astfel, primii oameni considereau nevoia unei harti pentru a se putea orienta mai usor.
Mai apoi, tot ei au inceput sa foloseasca hartile pentru delimitarea teritoriilor, marcare locurilor de vanatoare, a culturilor, a asezarilor etc. Deasemenea, multi istorici sunt de parere ca hartile au aparut inaintea oricarui text scris.
Cu toate acestea, chiar si astazi sunt populatii care nu cunosc utilitatea unei harti. Este vorba despre tribul M'bia, parte a unei populatii amazoniene situate intre Paraguay si Brazilia.
Desi primele civilizatii foloseau hartile aproape in scopuri magico-religioase, ele nu aveau nici un fel de cunostinte de geometrie. Astfel, hartile afisate sub forma unor reprezentari rupestre erau folosite in mare parte pentru a sistematiza limitele funciare, teritoriile de vanatoare etc. Bineinteles ca in timp aceste reprezentari nu au mai fost considerate harti intrucat hartile erau realizate cu ajutorul stiintei insa categoric, vor ramane la baza cartografiei.
Cu toate ca pentru mult timp reprezentarea cartografica babiloniana executata pe o tablita de argila, scoasa de sub ruinele cetatii Ga-Sur (2500 i.e.n) era considerata cea mai veche harta, specialistii in domeniu sunt de o alta parere.
Mai exact, ei considera ca cea mai veche harta ar fi planul orasului Catalhoyuk din Turcia. In aceasta harta sunt reprezentate 80 de locuinte. Harta a fost descoperita in anul 1963 din urma unor excavatii intreprinse de o echipa de cercetatori conduse de arheologul James Mellaart.
Dupa datarea cu metode radioactive, s-a concis ca harta dateaza 6200 ani i.e.n.
Se pare ca grecii antici sunt cei care au realizat primele harti propriu-zise. Desi se spune ca Anaximandru din Milet a realizat primul planisfer (prima reprezentare a pamantului), opera s-a pierdut aproape in intregime. Despre aceasta harta vorbesc insa Herodot, Aristotel, Diogene etc.
Referitor la stiinta cartografica, in perioada antica crestina, Ptolemeu este cel care a avut cea mai mare contributie. El are o lucrare geografica in care sunt peste 8000 de indicatii toponimice. Cea mai cunoscuta harta din acea perioada este Tabula Peutingeriana, harta realizate pe pergament si in care se prezinta lumea cunoscuta de romani.
Despre continentul asiatic si contributia in domeniul cartografic sunt doar precizari asupra unor harti pierdute.
In perioada evului mediu, crestinismul influenteaza foarte mult acest domeniu. Astfel, hartile elaborate atunci erau in concordanta cu invatatura crestina. Se numeau TO, O reprezentand pamantul si T, impartirea lui in 3 continente (trinitatea). Din pacate, aceste harti nu erau reprezentate corect.
Turcii sunt primii care lasa la o parte principiile crestine realizant harti exacte, folosindu-se de rigle si compas. Busola folosita de ei in navigatie este introdusa si in Europa si devine indispensabila.
Abia in secolul XIX statele au inceput sa-si infiinteze propriile servicii cartografice nationale. Nevoie de cunoastere a propriilor teritorii era imperativa astfel incat aproape toate statele aveau astfel de servicii.
Revolutia stiintei cartografice a survenit in secolul XX odata cu inventarea aparatelor cartografice si a aparitiei calculatorului si internetului. La sfarsitul secolului XX cartografia digitala era in floare.