www.hartidebirou.ro

Primii pasi in studiul geografiei

Noutati din domeniu Ultima actualizare: 27 Feb 2014 02:26

Scoala fara tabla, elevul fara carte nu se poate. Si exemplele pot continua. La fel se intampla si cand vine vorba de o harta in studiul goegrafiei. Pe principiul puterea exemplului este cea care face totul mai usor nu se poate studia fara o harta. Fie ca tine de studiul lumii, a unei tari specifice sau nu hartile vin pe categorii si dimensiuni. Acelasi stil clasic inca se potriveste si inca este necesar. 

Harta- de la simplism la modern 

Hartile au avut si ele un inceput in stil simplu. Unii inca isi amintesc de celebrul atlas cu harti care includea diverse parti din glob; cu hartie usor fragila de care trebuia sa ai grija pastram acel atlas ca un lucru pretios. In timp insa ne-am dat seama ca trebuie sa gandim mai practic si sa ne usuram munca. Pentru o mai buna pastrare si utilizare a unei harti harta cu protectie din plastic a devenit astfel mai utila. Nu se pateaza, nu se rupe, nu isi schimba culoarea in timp si mai cu seama nu se deterioreaza. O pastrezi asa cum trebuie si faci o investitie care merita. 

Insa acestea nu sunt singurele harti de tip modern. Nu sunt de uitat nici cele gigant cu un mecanism simplu care sa permita folosirea hartii la un nivel corespunzator. In aceeasi categorie insa nu este de ignorat harta care se dedica copiilor. Pentru ca primii ani de studiu sa nu fie o corvoada, pentru ca inceputul studiului in domeniul geografiei sa nu fie greu ci mai degraba atractiv hartile pentru copii sunt desenate, animate si simplu de interpretat. In acest sens o harta va include punctele cardinale, specii de animale care traiesc in anumite zone si tot felul de simboluri care sa ii ajute pe cei mici cu orientarea in spatiu si cu retinerea unor aspecte geografice necesare. 

Ultimul insa nu cel din urma tip de harta din gama moderna se refera la hartile reliefate. Cand simti o astfel de harta degetele te poarta parca in lumea minimalizata numai buna pentru studiu. Nu numai ca aduce un plus in aspect, in design insa pune accent deosebit pe diferentele de planuri, zone, forme de relief. Un alt tip de harta care sa faca studiul mai usor si mai atractiv, care sa imbunatateasca experienta cu domeniul goegrafiei. Hartile tridimensionale sunt de un stil aparte, de un nivel superior si pe cat de pretentioase pe atat de eficiente. 

Scoala inseamna anii de formare atat ca si om cat si ca bagaj de cunostinte. Trebuie sa tinem cont de aceste aspecte si sa aprofundam totul mai ales cand avem la indemana unelte ajutatoare. Hartile pentru studiul geografiei sunt fara doar si poate un element necesar.