Stiai ca…despre harti
Activitatea companiei Ultima actualizare: 17 Mar 2014 08:23Le manuiesti aproape zi de zi; ele iti deschid calea spre noi orizonturi de cunoastere. Iti arata locul si spun povestea sa. Hartile inca sunt o prezenta in zilele noastre. Desi avem tendinta sa credem ca modernul inseamna GPS-ul pentru a ne orienta in spatiu, pentru a ne ghida spre locatii hartile sunt cea mai sigura cale. Si clasica. Pe principiul "old is gold" hartile s-au tot adaptat unui nou stil insa au pastrat mereu acelasi scop de a arata din punct de vedere geografic tinuturile.
Cand nu faci apel la ele ai impresia ca sunt simple bucati de hartie. Frumos colorate si detaliate, imprimate de diverse dimensiuni. Incarcatura lor este si mai mare daca ne gandim la ce zace in ele, la timpul si evolutia lor, la pasii care le-au adus aici. Iata cateva aspecte interesante despre harti:
- Cea mai veche harta in care se arata tara noastra este cea ce dateaza din 1542, realizata de Ioan Honterus. La acea vreme figuram in tinutul Daciei. Harta apare ulterior in atlasul "Rudimenta Cosmographica".
- Cea mai veche harta din lumea dateaza din anul 600 inainte de Hristos. Este vorba de harta lumii babiloniene, o tablita de argila ce a fost descoperita in ruinele cetatii Ga-Sur.
- Inca exista populatii care nu cunosc domeniul hartilor, nu pot interpreta astfel de lucrari, Guarani, tribul M′bia, vanatori si pescari din zonele Paraguay si Brazilia.
- Cea mai veche harta a Lumii Noi se crede ca a fost realizata chiar de Leonardo Da Vinci, pe coji din ou de strut. Desi nu se stie cu exactitate care este provenienta acestui tip de harta ea dateaza de la inceputul sec al XV-lea.
- Hartile se impart in 3 categorii conform scarii la care s-a miscorat suprafata reala. Acestea pot fi de scara mare, 1:20.000 - 1:200.000, mijlocie, 1:200.000 - 1:1.000.000 sau de scara mica, peste 1:1.000.000.
- Arabii se pare ca au fost cei care au perfectionat diverse instrumente necesare pentru nagivatie insa si hartile de acest gen.
- Incepand cu anul 1500 hartile se diversifica, apar atlase de navigatie. De asemenea este perioada in care Mercator perfectioneaza precizia hartilor globului terestru.
Privind mai in detaliu orice tip de harta ne dam seama ca nimic nu-i scapa. Scopul sau precis de a ne invata la propriu despre lumea in care traim a fost telul multora, celor care la randul si vremea lor au contribuit putin cate putin la ceea ce avem astazi intr-o formula complexa. Insa nici noi, generatii moderne, nu ne oprim din schimbari si adaptam totul. Au ajuns sa avem harti tridimensionale, unele plasticate, altele magnetice, gigant si nu numai doar doar sa contribuim si noi cu ceva. Drumul hartilor nu se opreste aici, din fericire.